Właściciele lokali gastronomicznych muszą zadbać nie tylko o odpowiednie przygotowanie lokalu do potrzeb klientów, ale też dostosowanie warunków do wymagań określonych w przepisach. Jednym z elementów, na który należy zwrócić uwagę podczas projektowania wnętrza, jest odpowiednie rozplanowanie toalety. O czym należy pamiętać urządzając toaletę w lokalu gastronomicznym? Jakie wymagania musi spełniać? Podpowiadamy poniżej.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, w każdym lokalu gastronomicznym musi się znaleźć toaleta dla pracowników. Właściciel musi zadbać nie tylko o odpowiednie jej oznaczenie, ale też wyposażenie. Ważne jest wykończenie ścian i podłóg materiałami łatwymi w utrzymaniu w czystości – doskonale sprawdzą się więc płytki, aczkolwiek można zastosować również inne rozwiązania. We wnętrzu nie może zabraknąć podstawowych środków higienicznych takich jak mydła, ręczników, papieru toaletowego czy suszarki do rąk. Chcąc zapewnić ich higieniczność warto zainwestować również w dozowniki na mydło, dozowniki na płyn do dezynfekcji, dozowniki papieru i dozowniki ręczników papierowych. Ułatwiają one bowiem korzystanie z akcesoriów, a jednocześnie minimalizują ryzyko rozprzestrzeniania się wirusów i bakterii.
W lokalu gastronomicznym nie może zabraknąć również toalety dla odwiedzających go gości – jedynie w kilku przypadkach właściciel nie jest zobowiązany do jej wyodrębnienia.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, toaleta w lokalu gastronomicznym musi być wyposażona w odpowiednią liczbę urządzeń sanitarnych. Wymogi określają, że na 20 kobiet powinna się znaleźć jedna misa ustępowa, a na 30 mężczyzn – jeden pisuar. Dodatkowo, jeśli lokal umożliwia wydzielenie osobnej toalety damskiej, męskiej i dla osób niepełnosprawnych, powinny one być rozdzielone. Toalety koedukacyjne są bowiem dopuszczalne jedynie w małych lokalach gastronomicznych, w których przebywa maksymalnie 10 osób.
Zarówno toaleta dla gości lokalu, jak i dla pracowników musi mieć określone wymiary. Przepisy określają również wymagania w zakresie montażu umywalki czy drzwi. Zgodnie z nimi:
Jak już wspomniano, toaleta w lokalu gastronomicznym powinna być odpowiednio wyposażona. Akcesoria powinny być komfortowe w użyciu, a jednocześnie umożliwiać utrzymanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych. Wspomniane już dozowniki na mydło, dozowniki na płyn do dezynfekcji, dozowniki papieru oraz dozowniki ręczników papierowych to jednak nie wszystko. Warto zainwestować również w kosze na śmieci, suszarki do rąk, ale też przewijaki dla niemowląt, odświeżacze powietrza, szczotki do WC, środki dezynfekujące czy inne artykuły higieniczne.