Każdemu pracownikowi wysłanemu przez pracodawcę w delegację należy się dieta. Jednak pod pewnymi warunkami, dotyczącymi przede wszystkim czasu, jaki spędzi on na wyjeździe. Warto również zdać sobie sprawę, że delegacja jest czymś innym niż oddelegowanie i polega na wysłaniu pracownika do miejsca, gdzie w normalnym trybie nie wykonuje on swoich obowiązków. Jakie stawki diety obowiązują obecnie w naszym kraju? O czym powinien pamiętać pracodawca? Oto nasz krótki poradnik.
W Polsce od 2013 roku obowiązują dokładnie takie same stawki diety. Pracownikowi przysługuje dodatek w wysokości 30 złotych, ale tylko pod warunkiem, że delegacja ma miejsce na terenie kraju. Poza tym w sytuacji, gdy tych świadczeń nie zapewnia pracodawca, pracownik otrzymuje zryczałtowaną stawkę za nocleg, która wynosi 150% diety i na dojazdy – 20% diety.
Ważne jest także to, w jaki sposób oblicza się wysokość diety w sytuacji, gdy pracownik spędza w delegacji więcej niż dobę lub wyjazd jest znacznie krótszy. Wówczas w przypadku podróży trwającej od 8 do 12 godzin przysługuje nam połowa stawki diety (czyli 15 złotych), a jeśli wyjazd trwa powyżej 12 godzin, należy się cała dieta.
W przypadku delegacji trwającej dłużej niż dobę za każdą kolejną dobę (lub rozpoczętą, ale trwającą powyżej 8 godzin) pracownik musi otrzymać całą dietę, natomiast za rozpoczętą dobę w wymiarze do 8 godzin – przysługuje mu połowa diety.
Warto również pamiętać, że dieta nie należy się pracownikowi w momencie, gdy pracodawca zapewnia mu bezpłatne, całodniowe wyżywienie.
W przypadku diety zagranicznej nie obowiązuje jedna stawka. Jest ona ustalana dla konkretnego kraju, do którego został oddelegowany pracownik. Wykaz tych stawek można znaleźć na stronie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.
Sposób naliczania diety zagranicznej jest jednak odgórnie ustalony:
Za każdą dobę spędzoną w podróży (lub wyjazd trwający powyżej 12 godzin) pracownik otrzymuje pełną dietę. Za podróż trwającą do 8 godzin – 1/3 diety. W przypadku delegacji trwającej od 8 do 12 godzin jest to połowa diety.
Jeśli jednak pracodawca zapewnia pracownikowi dodatkowe świadczenia, wówczas wysokość wypłacanej diety jest proporcjonalnie obniżana. W przypadku całodniowego wyżywienia stawka spada o 75%. Jeśli jest to tylko śniadanie, wówczas dietę obniżamy o 15%, obiad – o 30%, a kolację o 25%. Tyle samo odejmiemy w przypadku, gdy pracownik ma zapewnione inne świadczenia, takie jak bilety komunikacyjne.
Należy również pamiętać, że moment rozpoczęcia delegacji liczony jest już od chwili, w której pracownik ruszy w podróż, czyli np. wsiądzie do samolotu, pociągu czy samochodu.