Szafy chłodnicze do cukierni i kawiarni - jak dobrać odpowiednie urządzenie?

Marek Szydełko
28.03.2022

Szafy chłodnicze do cukierni to podstawa wyposażenia, która często stanowi centralny punkt lokalu gastronomicznego. Dzięki niej klienci mogą w łatwy sposób zapoznać się z dostępnymi produktami, a samo urządzenie zapewnia odpowiednie warunki do ich przechowywania. W związku z tym zachowują one świeżość, jednocześnie zachęcając do zakupu. Dobrej jakości witryna chłodnicza to niezbędny element dobrze zaopatrzonej cukierni lub kawiarni. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Co warto wiedzieć, decydując się na jej zakup?

Szafy chłodnicze - dlaczego są aż tak istotne?

Odpowiednie przechowywanie produktów w branży spożywczej jest bardzo ważną kwestią, wynikającą nie tylko z samych zasad bezpieczeństwa i higieny, ale również z chęci zapewnienia swoim klientom najwyższej jakości wyrobów - smacznych oraz świeżych. Głównym zadaniem witryny chłodniczej w cukierni jest stworzenie optymalnych warunków do przechowywania wypieków. Dzięki odpowiedniej temperaturze wyroby cukiernicze dłużej zachowują przydatność do spożycia, pyszny smak oraz atrakcyjny wygląd, który dla klientów jest często podstawą do dokonania zakupu. Odpowiednia ekspozycja jest kluczowa - dzięki niej każda osoba ma wgląd w to, co znajduje się w środku. Niemalże każdy klient lubi wcześniej dokładnie obejrzeć interesujący go produkt - z tego względu wiele cukierni oraz piekarni posiada w swoim wyposażeniu szafy chłodnicze przeszklone. Wyeksponowanie całej oferty ułatwia klientom podjęcie decyzji o zakupie danego wypieku lub słodkości. Dobrze jest zdawać sobie sprawę z tego, że odpowiednio dobrany sprzęt, będzie w stanie dodatkowo podkreślić walory produktów, dzięki czemu może wpłynąć on na zwiększenie sprzedaży.

Jaka szafa chłodnicza będzie odpowiednia?

Wbrew pozorom wybór odpowiedniej szafy chłodniczej jest całkiem prosty. Wystarczy bowiem zdawać sobie sprawę ze swoich potrzeb i wybrać taką, która odpowiada oczekiwaniom. Wśród szaf chłodniczych znajdują się modele dwudrzwiowe, witrynowe, szafy na warzywa czy też witryny dwustronnie przeszklone. Kupując szafę chłodniczą, koniecznie należy zwrócić uwagę na materiały, z których została wykonana. Największą popularnością cieszą się szafy chłodnicze wykonane ze stali nierdzewnej - materiał ten jest niezwykle wytrzymały, nawet przy intensywnym użytkowaniu. Kolejnym czynnikiem, którego nie można zignorować przy wyborze, jest poziom hałasu. To bardzo ważny parametr, zwłaszcza jeśli szafa chłodnicza będzie wykorzystywana jako witryna na sali sprzedaży. Nie można zapomnieć również sprawdzeniu klasy energetycznej i klimatycznej. Dobrym pomysłem będzie także inwestycja w szafy chłodnicze z systemem antyszronowym, czyli tzw. No Frost.

Witryna chłodnicza - jaką wybrać?

Jakie szafy chłodnicze do gastronomii będą dobrym wyborem, który sprawdzi się w przypadku cukierni? Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • witryny chłodnicze cukiernicze - tego typu maszyny charakteryzują się zastosowanym w swojej konstrukcji agregatem chłodniczym. Dzięki niemu możliwe jest obniżenie temperatury wewnętrznej w zakresie od 4°C do 14°C. Są to temperatury wystarczające, aby przechowywany produkt zachował świeżość i odpowiednią konsystencję. Witryny tego typu to bardzo powszechny sprzęt chłodniczy do przechowywania i eksponowania tortów i ciast z bitą śmietaną;
  • witryny cukiernicze neutralne - te rozwiązania nie zawierają żadnych elementów obniżających temperaturę. Charakteryzują się temperaturą wewnętrzną zbliżoną do temperatury panującej w lokalu, dlatego stworzone są do ekspozycji i przechowywania produktów, które się nie psują, takich jak słodkie bułeczki, pączki czy wafle.

Przed zakupem warto zastanowić się, jakie zadania będzie pełnić szafa chłodnicza w danym biznesie - w ten sposób łatwiej będzie wybrać odpowiednie rozwiązanie. Co więcej, wybór szafy chłodniczej często nie ogranicza się do jednej sztuki. W cukierni oprócz standardowej witryny przeszklonej dedykowanej wypiekom znajduje się także często chłodziarka na napoje - dobrym wyborem do gastronomii jest szafa chłodnicza Liebherr.

Odpowiednia szafa chłodnicza to klucz do sukcesu

Dobrze dobrana szafa chłodnicza w łatwy sposób może podnieść jakość obsługi klientów i pomóc uzyskać elegancki wygląd wnętrza. Ci, którzy prowadzą niewielką cukiernię z niedużą ilością produktów dostępnych w sprzedaży, często decydują się na małą witrynę chłodniczą i ewentualnie ladę ze słodyczami lub chłodziarkę na napoje. Warto także zastanowić się nad tym, czy klienci sami sięgają do szafy chłodniczej, czy produkty podaje im pracownik. Ma to wpływ na sposób otwierania i uzupełniania urządzenia. Przeszklenie ze wszystkich czterech stron pozwala na przykład sprzedawcy za ladą zobaczyć, czy jakiegoś produktu nie brakuje.

Bardzo ważnym aspektem jest również zakres temperatur oferowany przez konkretną witrynę chłodniczą. Ilość miejsca w lokalu także pozostaje nie bez znaczenia - umieszczenie ogromnego sprzętu na małej przestrzeni może zaburzyć harmonię wnętrza i spowodować problemy z komfortowym przemieszczaniem się. W ofercie sklepu LODO znaleźć można wiele ciekawych urządzeń, które znaczenie podwyższą jakość świadczonych usług w lokalu gastronomicznym. Szafy chłodnicze baru, witryny przeszklone czy nieduże chłodziarki na napoje - to tylko niektóre z produktów, jakie można znaleźć na stronie.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie