Niezbędne urządzenia w kuchni gastronomicznej

Marek Szydełko
11.05.2020

Każda kuchnia gastronomiczna powinna się składać z kilku niezbędnych urządzeń. Jednak warto tutaj zaznaczyć, że to zakup takiego sprzętu to dość kosztowny wydatek. W zależność od tego, jakie dania oferuje kuchnia, powinny być wybrane urządzenia gastronomiczne, których zadaniem jest szybsze i bardziej komfortowe przygotowywanie posiłków. Wybierając takie urządzenia, musimy się skupić przede wszystkim na tym, aby wybrać takie sprzęty, które znajdą zastosowanie w naszej kuchni. Rynek oferuje nam duży wybór takich produktów, dlatego też przychodzimy z pomocą-  zachęcamy do przeczytania naszego artykułu, w którym ujmujemy wszelkie niezbędne maszyny gastronomiczne, które powinny się znaleźć w każdej kuchni.

Urządzenia służące do zmywania

Chyba każdy z nas wie, że każda restauracja powinna jak najlepiej urządzić swoje zaplecze gastronomiczne. W takiej działalności bardzo ważne są takie czynniki jak czas czy dokładność, dlatego też powinniśmy zadbać o to, aby nasze urządzenia służące do zmywania były jak najlepsze. Każde zaplecze gastronomiczne powinno posiadać basen do opłukiwania naczyń oraz dobrej jakości zmywarkę. Na rynku możemy się spotkać z wieloma rodzajami zmywarek - uniwersalne, kapturowe, czy tunelowe. Każda taka zmywarka doskonale się sprawdzi w każdej restauracji. Warto tu też zauważyć, że jeśli mowa o większych restauracjach - te bardzo często stosują wyspecjalizowane typy urządzeń - mają różne typy zmywarek do mycia garnków czy szkła.

Urządzenia służące do obróbki mechanicznej żywności

Urządzenia służące do obróbki mechanicznej żywności powinny się znaleźć w każdej kuchni gastronomicznej. Są to takie sprzęty, które w dużym stopniu ułatwiają i przyspieszają pracę na kuchni. Dzięki nim wszystkie czynności wykonywane w kuchni są dużo prostsze i szybsze. To główny powód, dla którego warto zainwestować w takie urządzenia gastronomiczne.

Wśród nich możemy wymienić szatkownice gastronomiczne, których głównych zadaniem jest przyspieszenie procesu powtarzalnych czynności podczas obróbki mechanicznej, a wszystko to dzieje się, dzięki wymiennym tarczom. Taki sprzęt znajdzie zastosowanie przy takich czynnościach jak cięcie, krojenie, czy chociażby siekanie. Na rynku możemy się spotkać z różnego rodzaju tego typu urządzeniami, więc zapewne będziemy mieli duży wybór takich sprzętów. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny mogą Państwo znaleźć u niemieckiego producenta FEUMA: https://www.feuma.de/pl

Kolejną kategorią urządzeń, które powinny znaleźć się w każdej kuchni, są blendery. Chyba każdy z nas wie, że profesjonalny blender to taki sprzęt, który znajdzie zastosowanie przy wielu kuchennych czynnościach. Dzięki niemu możemy szybko i solidnie przygotować pyszny koktajl czy zupę.

Profesjonalne krajalnice żywności i miksery

Teraz przejdźmy do takich urządzeń jak krajalnice żywności.  Są one używane głównie do krojenia wędlin i serów, ale znajdują zastosowanie także podczas krojenia innych produktów spożywczych. Mając taki sprzęt, bez problemu pokroimy żywność w cieniutkie plasterki, dzięki czemu będzie się doskonale prezentować. Krajalnice żywności są różne- możemy ich używać ręcznie lub automatycznie. 

Teraz przyszła kolej na urządzenia, jakimi są miksery. Na rynku możemy się spotkać z takimi rodzajami jak: miksery spiralne i miksery planetarne. Mikser to sprzęt, który w dużej mierze jest przeznaczony przede wszystkim do przygotowania idealnego ciasta. Profesjonalny mikser powinien się znaleźć w każdej kuchni gastronomicznej.

Urządzenia służące do obróbki termicznej żywności

Bardzo trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie jakiejkolwiek kuchni bez odpowiednich urządzeń służących do obróbki termicznej żywności. Praktycznie rzecz biorąc- taka kuchnia nie ma prawa bytu. Dlatego też teraz zajmiemy się urządzeniami, za pomocą których możemy gotować, piec, czy chociażby smażyć.

Pierwszą kategorią takich urządzeń są przede wszystkim piece konwekcyjno-parowe. Rynek oferuje nam je w różnych wariantach - dzięki czemu na pewno znajdziemy ten idealny do swojej kuchni. Taki piec konwekcyjno-parowy pozwala nam nie tylko piec pyszne wypieki, ale także gotować i smażyć. Wybierając taki sprzęt, możemy zastąpić go kilkoma innymi sprzętami. Tak więc warto wybrać takie urządzenie również wtedy, kiedy nie dysponujemy zbyt dużą ilością przestrzeni w kuchni.

Warto również wspomnieć o takich sprzętach, jakimi są płyty grillowe grzewcze. Posiadając takie urządzenie mamy możliwość szybkiego oraz dokładnego smażenia. Płyty grillowe grzewcze używa się do przygotowywania różnego rodzaju potraw - takich jak chociażby naleśniki. 

Nie moglibyśmy pominąć takich urządzeń jak salamandry. Salamandry to nic innego jak jednostki grzewcze (wyróżniające się niezbyt dużymi wymiarami), które okazują się być przydatne przy różnego rodzaju pracach kuchennych. Doskonale się sprawdzą do takich czynności jak opiekanie kiełbas, czy przygotowywanie zapiekanek.

Frytkownice gastronomiczne

Wspomnijmy również o frytkownicach gastronomicznych. To takie urządzenia, za pomocą których możemy szybko przygotować wiele produktów spożywczych - zaczynając od frytek, a kończąc na rybach. Na rynku możemy się spotkać z wieloma modelami frytkownic, które występują w różnych wariantach.

Zdecydowanie warto napisać również kilka słów o urządzeniach do gotowania sous-vide. Sous vide odnosi się do metody gotowania, w której żywność jest zamykana próżniowo w plastikowym woreczku i gotowana na parze przez długi czas w niskich temperaturach. Jedzenie, które zostało przygotowane w ten sposób wyróżnia się wieloma atutami - takimi jak niezwykły smak czy aromat.

Podsumowanie

Na sam koniec przyda się kilka słów podsumowania. Jak możemy wyżej zauważyć, istnieje kilka urządzeń, które powinny się znaleźć w każdej kuchni gastronomicznej. Wybierając takie sprzęty gastronomiczne, powinniśmy również pamiętać o tym, aby dokładnie sprawdzić ich jakość, a także wszelkie niezbędne informacje, które mogą być dla nas przydatne.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie