Około 60% firm zatrudniających powyżej 250 osób posiada przynajmniej jeden dystrybutor wody źródlanej. Jest to bowiem rozwiązanie wygodniejsze i bardziej ekologiczne niż zaopatrywanie biura w wodę butelkowaną. Należy jednak pamiętać, że aby urządzenie spełniało swoją funkcję i stanowiło bezpieczne źródło wody, powinno być odpowiednio użytkowane. Sprawdź, jak prawidłowo eksploatować dystrybutor wody źródlanej.
Instalacja i pierwsze uruchomienie dystrybutora wody źródlanej jest przeprowadzane przez przedstawiciela firmy dostarczającej urządzenie. Na tym etapie należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wybór odpowiedniego miejsca, w którym ma stać dystrybutor – powinno być zacienione (jednak o temperaturze nie niższej niż 0oC) i posiadać dobrą wentylację. Ważne również, by wokół dystrybutora znajdowało się co najmniej 5 cm wolnej przestrzeni.
Jak jednak korzystać z urządzenia na co dzień?
W czasie użytkowania dystrybutora trzeba przede wszystkim pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad higieny:
Dla jakości i bezpieczeństwa wody istotny jest jednak nie tylko sposób użytkowania dystrybutora, lecz także składowania butli. Woda butelkowana nie musi być przechowywana w chłodni, trzeba jednak zadbać o to, by nie została narażona na działanie promieni słonecznych, które niekorzystnie wpływają na trwałość opakowań z tworzyw sztucznych.
Butle nie powinny również mieć kontaktu ze środkami chemicznymi – substancje te mogą bowiem uszkodzić zbiornik i przeniknąć do wody. Tylko nienaruszona butla gwarantuje, że woda w środku jest czysta i bezpieczna (dlatego też zabezpieczenia należy zrywać tuż przed użyciem butli).
Dwa razy w roku firma dostarczająca wodę przeprowadza tzw. sanityzację dystrybutora, czyli dokładne czyszczenie i dezynfekcję urządzenia. Dodatkowo wymianie podlegają wszystkie elementy, które mają kontakt z zimną wodą. Dzięki temu woda źródlana z dystrybutora jest w pełni bezpieczna i zdatna do picia.
Materiał powstał przy współpracy z firmą Eden Springs, zapewniającej dostawy wody i kawy do biura.
Artykuł partnera