Gastronomia w sklepie spożywczym

Krzysztof Jagielski
29.07.2021

Coraz częściej widuje się w sklepach spożywczych, czy też monopolowych mini bistro, gdzie można zamówić ciepłą przekąskę taką jak zapiekanki czy hot dogi. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób traktuje takie rozwiązanie jako coś naturalnego i częściej chodzi do sklepów, gdzie takie mini bistro funkcjonuje aniżeli do sklepów, gdzie takiego rozwiązania nie ma. Mała gastronomia w sklepie spożywczym zdecydowanie ma sporo zalet. Dlaczego warto zatem posiadać urządzenie do robienia hot dogów i proponować ciepłe przekąski swoim klientom? O czym warto pamiętać decydując się na założenie małego bistro w swoim sklepie spożywczym?

Jakie są zalety posiadania gastronomii w sklepie spożywczym?

Jako producent zapiekanek i mrożonek jesteśmy w stanie zapewnić, że są to produkty, które cieszą się ogromną popularnością w sklepach. Każdego roku trendy nieco się zmieniają i coraz więcej osób decyduje się na spożywanie ciepłych przekąsek prosto ze sklepu. Wielu ludzi nie ma czasu na to, aby samodzielnie taką przekąskę sobie przygotować i dlatego szuka rozwiązań, które mogłyby mu pomóc w życiu codziennym. Takie produkty, jak zapiekanki mrożone czy hot dogi francuskie przygotowuje się bardzo szybko, dzięki czemu klient może w ciągu zaledwie kilku minut dostać to, czego potrzebuje.

Dlaczego warto posiadać małe bistro w swoim sklepie?

Małe bistro w sklepie spożywczym warte jest posiadania z kilku względów. Prawda jest taka, że w zasadzie jedynym, czego potrzebujesz jest maszyna do hot dogów i pozwolenia z sanepidu. Warto wiedzieć, że małe bistro jest w stanie zapewnić znacznie większe dochody chociażby od lodówki z lodami - które sprzedają się dobrze w zasadzie wyłącznie w trakcie letnich miesięcy. Na zapiekanki i hot dogi jest bowiem popyt o 150% większy niż nawet na najpopularniejsze lody. Kolejną zaletą jest fakt, że klienci, którzy wejdą do twojego sklepu po zapiekankę bądź hot doga często będą też bardziej skłonni do tego, aby dokupić coś jeszcze - wodę, paczkę gum do żucia, batonika czy jogur, którego zapomnieli wcześniej kupić.

O czym należy pamiętać decydując się na małe bistro w sklepie?

Oczywiście małe bistro w sklepie to nie tylko same zalety, ale też sporo wymagań, o których trzeba pamiętać. Trzeba mieć odpowiednie zezwolenia od sanepidu, ale to nie wszystko. Często zdarza się tak, że aby obsłużyć jednego klienta potrzeba poświęcić mu kilkanaście minut - szczególnie na samym początku, gdy maszyna do hot dogów dopiero co została włączona. Trzeba zatem nie tylko cierpliwości, ale również bardzo dużego zorganizowania, aby takich sytuacji w ciągu dnia było jak najmniej. Na szczęście da się ich uniknąć, jeżeli tylko pracownicy zostaną odpowiednio przeszkoleni.

Czy jest to popularne rozwiązanie?

Jeżeli chodzi o małe bistro, to takie rozwiązanie staje się z roku na rok coraz bardziej popularne. Co roku powstaje tego typu kącików nawet kilkaset, czy może niektórym wydawać się jako spora konkurencja, ale prawda jest taka, że każdy z tych kącików mini bistro jest bardzo popularny wśród klienteli.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie