Co składa się na wyposażenie sklepów spożywczych, mięsnych czy cukierni?

Mateusz Rąbalski
06.03.2018

Sprzedaż produktów spożywczych wymaga stworzenia odpowiednich warunków do ich przechowywania i ekspozycji. Dlatego podstawowe wyposażenie sklepów spożywczych, mięsnych i cukierni to przede wszystkim specjalne meble sklepowe z funkcją chłodzenia. Są to takie urządzenie chłodnicze jak: lady, regały, witryny i szafy. Na wyposażenie sklepów składają się również klasyczne meble, w tym przede wszystkim różne klasy regałów, a także krajalnice, noże i deski, haki rzeźnicze, specjalne pojemniki spożywcze oraz wagi.

Świeżość i ekspozycja

Urządzenia chłodnicze – to niezbędny element wyposażenia sklepów spożywczych, mięsnych i cukierni, które oferują produkty wymagające przechowywania w obniżonej temperaturze powietrza. W przypadku sklepów spożywczych takimi produktami będzie nabiał, sery, mięsa i wędliny. W przypadku sklepów mięsnych mięso i wyroby wędliniarskie, a w przypadku cukierni ciasta, torty i różnego rodzaju desery. Do kategorii urządzeń chłodniczych, z jakich może składać się podstawowe wyposażenie sklepów spożywczych, mięsnych i cukierni, wlicza się różne rodzaje regałów z agregatami, lady i witryny chłodnicze, a także duże szafy i witryny mroźne – do przechowywania mrożonek i lodów. Wybierając tego typu urządzenia, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich wielkość i wygląd zewnętrzny, ale także na sprawność działania. Inwestycja w zwykle droższe urządzenia wysokiej klasy energetycznej w dłuższej perspektywie czasu będzie korzystniejsza – utrzymanie urządzeń z niskiej klasy energetycznej jest niezwykle kosztowne.

Porządek i organizacja

Klasyczne meble sklepowe – w tej kategorii wyposażenia sklepowego prym wiodą różne klasy regałów oraz lady sklepowe, na których ustawione są wagi, kasy i terminale płatnicze. W przypadku sklepów mięsnych i cukierni zwykle stosuje się meble wykonane ze stali nierdzewnej. W przypadku tradycyjnych sklepów spożywczych i warzywniaków najczęściej sięga się po tańsze meble o konstrukcji stalowej, wykończone półkami z tworzyw sztucznych lub materiałów drewnopochodnych.

Sklepowe niezbędniki

Wyposażenie sklepowe – dodatkowym wyposażeniem, które powinno znaleźć się w każdym sklepie, są wagi, a także takie urządzenia jak krajalnice czy zwykłe noże i deski do krojenia. Te ostatnie kategorie sprzętu sprawdzą się przede wszystkim w sklepach mięsnych i spożywczych, gdzie zachodzi konieczność porcjowania produktów mięsnych, wędlin lub serów. Wagi sklepowe, najlepiej takie, które są od razu zintegrowane z kasą, to nieodzowne wyposażenie sklepów spożywczych, mięsnych i cukierni każdego typu. Dzięki nim można sprzedawać towar, który wymaga porcjowania.

Informacja prasowa

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.