Catering na szkolenie - co warto zamówić?

Marek Szydełko
17.05.2022

Szkolenie to ważne wydarzenie w życiu każdego pracownika, które wymaga nie tylko obecności, ale też zaangażowania z jego strony. Nawet kilkugodzinne spotkanie wymaga przerwy na kawę lub coś słodkiego. Owszem, jeśli szkolenie trwa np. 4 godziny, nie ma potrzeby organizowania profesjonalnego posiłku. Jeśli jednak trwa ono cały dzień, to taki posiłek stanie się niezbędnym elementem spotkania.

Catering na szkolenie? Najważniejsza jest organizacja!

Chcąc zorganizować catering na szkolenie, trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie o liczbę osób w nim uczestniczących. Liczba porcji powinna przekraczać liczbę uczestników o nie więcej niż 3 - 4 porcje. Kwestą otwartą pozostaje skład tegoż cateringu. Standardem jest jednodaniowy posiłek, którego forma jest dostosowana do oczekiwań smakowych uczestników spotkania. W skład pakietu dań obiadowych coraz częściej wchodzi bar sałatkowy, gdyż - jak wiadomo - zdrowe odżywianie staje się trendy. Większa liczba posiłków to większe wyzwanie organizacyjne, które wymaga odpowiedniego planowania. Przed zamówieniem cateringu warto zwrócić uwagę na podmiot, który ma go zrealizować. Nawet zamówienie pizzy może nie dojść do skutku, jeśli za wykonanie 10 - 15 porcji będzie odpowiedzialna restauracja posiadająca tylko jeden piec...

Catering firmowy

Standardowy catering firmowy  powinien obejmować dania kuchni polskiej. Jeśli firma jest w jakiś sposób powiązana z konkretnym krajem, w skład pakietu dań mogą wejść potrawy lokalne. Organizując catering warto postawić na "bezpieczne"potrawy, to jest kotlet schabowy, pieczeń, rolada lub fast foody. Można też - po porozumieniu się z uczestnikami szkolenia - skorzystać z bardziej oryginalnych dań, w tym z wymienionego wyżej baru sałatkowego lub kuchni wegetariańskiej tudzież wegańskiej.

Należy pamiętać, że oprócz szerokiego pakietu dań ważna jest ich estetyka podania. Catering na szkolenie  powinien być zamknięty w zaizolowanych termicznie opakowaniach, które uniemożliwią poplamienie się sosem lub sałatką. Dzięki temu unika się ryzyka zabrudzenia ważnych dokumentów czy też materiałów szkoleniowych. Catering nie musi zawierać napojów, gdyż te powinny być przez cały czas szkolenia zapewnione przez organizatorów spotkania.

Jeśli organizujesz szkolenie postaw na firmę, która zapewni kompleksową usługę eventu - od wynajęcia sali, przez posiłek po wypożyczenie sprzętu elektronicznego.

Catering na szkolenie powinien być dostosowany do charakteru spotkania, czasu jego trwania, a także - co równie ważne - do preferencji smakowych uczestników. Trzeba też pamiętać, że jest to inwestycja w pracowników, a nie zbędny koszt, na którym trzeba jak najbardziej oszczędzać.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie